Praktijk Gerrits

Beter Leven

Mijn fascinatie voor aanhoudende klachten bij NAH, Whiplash (PCS) & Long Covid

Op deze pagina tref je info aan over mijn werkwijze bij de aanpak van klachten die ontstaan na een Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), in het bijzonder het Post Commotioneel Syndroom (PCS), maar ook Long Covid. Maar laat ik eerst iets zeggen over waar mijn fascinatie voor PCS vandaan komt.

In mijn leven heb ik een aantal keren mogen meemaken hoe het is om niet meer de beschikking te hebben over een brein dat doet wat jij wilt dat het doet. Dit was o.a. na een periode van overbelasting, na een frontale botsing met de auto en na een val in de winter.

  • gedachten vormden niet meer een lijn, maar waren een soort losse rondvliegende woordjes
  • ik was moe na 2 minuten lezen
  • ik kon niet meer achter een beeldscherm werken
  • ik was snel overprikkeld (in gesprekken, in de winkel, thuis met de kinderen)
  • ik kreeg koud zweet op de rug in het verkeer
  • ik wilde me terugknokken, maar liep telkens tegen muren op.

Al met al was het een bijzondere ervaring voor mij als psycholoog en neurowetenschapper. Al zoekende ben ik toen op het spoor gekomen van behandelingen als Acceptance & Commitment Therapy, EMDR, Heart Rate Variability Training en Cognitieve Trainingen. Gelukkig kan ik zeggen dat ik deze periode achter me kan laten en daaruit veel waardevolle lessen heb kunnen meenemen.

Ik hoop dat jij ook je weg uit jouw nare periode zult gaan vinden, ik wil je er graag bij helpen.

 


Mijn aanpak bij NAH, Whiplash (PCS) NAH & Long Covid

In de kennismakingsfase verkennen we samen of de klachten waarmee je worstelt passen bij mijn aanbod.

Ligt het accent op de cognitieve, emotionele, stemmings- of stress- klachten of is er een gevoeligheid voor geluid dan starten we doorgaans met een screening van de Cognitieve Functies middels een neuropsychologisch onderzoek en/of de auditieve verwerking. Ook maken we samen de balans op waar je bent in je herstel, wat je al geprobeerd hebt en wat het effect daarvan was en wat je wensen zijn. De behandeling maken we samen op maat.

Aanhoudende klachten bij PCS vragen een brede aanpak. We zullen dus ook onderzoeken of er al in alle noodzakelijke aspecten van hulp is voorzien, en daar waar we denken dat aanvulling van een fysiotherapeut, ergotherapeut of logopedist op de plek is denk ik met je mee voor een goede doorverwijzing (in overleg met de huisarts). Ik ben verbonden met een landelijk netwerk van collega en een eerstelijnsnetwerk in Nijmegen bestaande uit competente collegae op deze aspecten. We kennen elkaars werkwijze en we leren met en van elkaar middels deskundigheidsbevordering. Ons Nijmeegs Netwerk PCS staat vermeld bij de standaardadviezen die de afdeling Neurologie van het Radboud geeft bij aanhoudende klachten na hersenschudding.

De volgende onderdelen komen bij mij bijna altijd aan bod:

Hieronder tref je een aantal folders aan die wellicht interessant kunnen zijn.