Praktijk Gerrits
Beter Leven
Mijn fascinatie voor aanhoudende klachten bij NAH, Whiplash (PCS) & Long Covid
Op deze pagina tref je info aan over mijn werkwijze bij de aanpak van klachten die ontstaan na een Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), in het bijzonder het Post Commotioneel Syndroom (PCS), maar ook Long Covid. Maar laat ik eerst iets zeggen over waar mijn fascinatie voor PCS vandaan komt.
In mijn leven heb ik een aantal keren mogen meemaken hoe het is om niet meer de beschikking te hebben over een brein dat doet wat jij wilt dat het doet. Dit was o.a. na een periode van overbelasting, na een frontale botsing met de auto en na een val in de winter.
- gedachten vormden niet meer een lijn, maar waren een soort losse rondvliegende woordjes
- ik was moe na 2 minuten lezen
- ik kon niet meer achter een beeldscherm werken
- ik was snel overprikkeld (in gesprekken, in de winkel, thuis met de kinderen)
- ik kreeg koud zweet op de rug in het verkeer
- ik wilde me terugknokken, maar liep telkens tegen muren op.
Al met al was het een bijzondere ervaring voor mij als psycholoog en neurowetenschapper. Al zoekende ben ik toen op het spoor gekomen van behandelingen als Acceptance & Commitment Therapy, EMDR, Heart Rate Variability Training en Cognitieve Trainingen. Gelukkig kan ik zeggen dat ik deze periode achter me kan laten en daaruit veel waardevolle lessen heb kunnen meenemen.
Ik hoop dat jij ook je weg uit jouw nare periode zult gaan vinden, ik wil je er graag bij helpen.
Mijn aanpak bij NAH, Whiplash (PCS) NAH & Long Covid
In de kennismakingsfase verkennen we samen of de klachten waarmee je worstelt passen bij mijn aanbod.
Ligt het accent op de cognitieve, emotionele, stemmings- of stress- klachten of is er een gevoeligheid voor geluid dan starten we doorgaans met een screening van de Cognitieve Functies middels een neuropsychologisch onderzoek en/of de auditieve verwerking. Ook maken we samen de balans op waar je bent in je herstel, wat je al geprobeerd hebt en wat het effect daarvan was en wat je wensen zijn. De behandeling maken we samen op maat.
Aanhoudende klachten bij PCS vragen een brede aanpak. We zullen dus ook onderzoeken of er al in alle noodzakelijke aspecten van hulp is voorzien, en daar waar we denken dat aanvulling van een fysiotherapeut, ergotherapeut of logopedist op de plek is denk ik met je mee voor een goede doorverwijzing (in overleg met de huisarts). Ik ben verbonden met een landelijk netwerk van collega en een eerstelijnsnetwerk in Nijmegen bestaande uit competente collegae op deze aspecten. We kennen elkaars werkwijze en we leren met en van elkaar middels deskundigheidsbevordering. Ons Nijmeegs Netwerk PCS staat vermeld bij de standaardadviezen die de afdeling Neurologie van het Radboud geeft bij aanhoudende klachten na hersenschudding.
De volgende onderdelen komen bij mij bijna altijd aan bod:
-
Voorlichting
Over de effecten van het letsel op het cognitieve functioneren, de verwerking van geluiden en je stresshuishouding. Uitleg kan je helpen te snappen waarom sommige zaken wel en andere zaken juist niet meer lukken. -
Betrekken van de partner.
Als het wenselijk is dan is er natuurlijk de mogelijkheid een partner bij de begeleiding te betrekken. Dit kan zijn ter ondersteuning van jou, maar misschien ook van de partner zelf, immers ook voor de partner verandert er veel in het leven als gevolg van het letsel.
-
Een check op trauma.
We onderzoeken of de gebeurtenis of de gevolgen van de gebeurtenis geleid hebben tot posttraumatische klachten of dat het letsel ervoor gezorgd heeft dat ouder trauma aan de oppervlakte komt. We onderzoeken dit omdat een trauma kan leiden tot een bevriezingstoestand van je brein. Het brein kan namelijk in een overlevingsstand blijven staan. Oftewel je brein is verhoogd alert, verhoogd gevoelig, sneller te prikkelen en uiteindelijk sneller vermoeid. Bij de behandeling van trauma kun je als cliënt bij mij kiezen uit EMDR, EMDR 2.0, cognitieve gedragstherapie (imaginaire exposure) of schrijfopdrachten. Bij EMDR denken mensen al snel aan oogbewegingen, maar afhankelijk van je klachten zijn er veel andere varianten van EMDR mogelijk. Soms zijn mensen met bijv. PCS bang dat een behandeling van trauma iets kapot kan maken in het hoofd, het tegendeel is gelukkig waar. Speelt er trauma bij bijv. PCS en je pakt dit aan dan maak je een enorme sprong voorwaarts in je herstelproces.
-
Een check op rouwverwerking
We bespreken of er sprake is van een vastgelopen rouwreactie. Rouwen om wat je kwijt geraakt bent is een normale reactie die past bij het oplopen van een letsel. Het kan echter zijn dat je hierin vastloopt. We bespreken dan hoe we dit rouwproces weer op gang kunnen brengen.
-
Een check op het activiteiten niveau, de dag indeling, de afwisseling rust en inspanning.
Soms gaan we dan eerst een stapje terug in activiteit om vervolgens een betere stap vooruit te zetten. We willen immers een duurzame verandering in gang zetten. Dit onderdeel kan bij de praktijk plaatsvinden, maar het kan zijn dat je reeds een contact hebt met een ergotherapeut en dat dit onderdeel aldaar aan de orde komt.
-
Een check op de periode vlak voor het trauma.
Inmiddels weten we dat de kans op langer aanhouden van klachten groter is bij mensen die in de periode vóór het letsel te druk of overbelast waren. We willen bereiken dat we hier lessen uit kunnen leren om latere terugval te voorkomen.
-
Een of meerdere trainingen
We richten ons op een betere verwerking van geluid (bij overgevoeligheid voor geluid, vermoeidheid bij gesprekken), concentratie en (werk-)geheugen, flexibiliteit, volgehouden aandacht en vooral ook verwerkingssnelheid. Dit doe je grotendeels thuis op een zelfgekozen moment en met een vooraf afgesproken frequentie. Soms trainen we op de praktijk. Een training doe je doorgaans achter de PC of op een tablet en kan belastend zijn en het is daarbij belangrijk dat je op de juiste manier traint, zodat je een optimaal rendement uit de training haalt. We schatten eerst in of het werken met een PC of tablet wel haalbaar is (of dat je beter kunt starten met een oogtraining bij een neuro-optometrist).
-
Actief aan de slag met de uitdagingen die er liggen in het dagelijkse leven
Dit doen we door stapje voor stapje de belasting op te voeren, de complexiteit van taken vergroten en het duurvermogen weer op peil brengen. De principes in mijn begeleiding sluiten aan bij die van intensieve behandelprogramma's (bijvoorbeeld Cognitive FX te Utah, of van het Complete Concussion Managment Institute uit Canada). We zoeken samen ook de grens op, ook rekken en strekken we het brein, maar ik kies bewust voor een rustige opbouw. Het is mijn ervaring dat op termijn dit een duurzamer resultaat geeft en dat er in tegenstelling tot intensievere behandelingen nauwelijks bijwerkingen optreden (zoals extreme vermoeidheid of aanhoudende hoofdpijn).
-
Werkhervatting of verder uitbouwen van activiteit.
Ik denk met je mee in hoe dit het beste aan te pakken of we organiseren een aantal sessies met een ergotherapeut. Voor juridische kwesties rondom werk (of schadevergoeding) verwijs ik je standaard naar een juridisch adviseur. Ik ben niet bekwaam, noch bevoegd op dit gebied.
Hieronder tref je een aantal folders aan die wellicht interessant kunnen zijn.