Praktijk Gerrits

Beter Leven


Een cliënt over mijn aanpak bij PCS


Twee en een half jaar geleden werd ik met grote snelheid van achteren aangereden. De revalidatie verliep moeizaam, maar ik knokte mij een weg terug. In mijn werk bleef ik echter tegen het probleem aanlopen dat mijn geheugen mij vaak in de steek liet, ik niet meer kon multitasken, vergaderingen niet goed kon volgen en op mijn werkplek snel overspoeld raakte door alle geluiden. 's Avonds was ik vaak bekaf en dan moest ik nog aan de bak als moeder, echtgenote of als vriendin.

Na het lichamelijk herstel bij fysiotherapeut Jelte Noordman van FysioKracht raadde hij mij aan contact op te nemen met Praktijk Gerrits.
Daar ben ik gestart met een uitgebreide neuropsychologische screening en een screening van mijn auditieve verwerking. De uitslagen waren heel erg confronterend. Mijn brein was nog lang niet op orde sinds het ongeval. De uitslag was echt een 'eye-opener', want toen drong pas het besef door hoezeer ik de laatste jaren op wilskracht en pure reserve geprobeerd heb weer 'de oude' te worden. Volgens Berrie zou ik nooit meer 'de oude' worden en werd het tijd de uitdaging aan te gaan 'de nieuwe' te willen worden, een soort van 2.0 versie van mijzelf.
We zijn aan de slag gegaan met training van de auditieve verwerking en nu reeds na een paar weken merk ik duidelijk meer ruimte in mijn hoofd en prikkels komen niet meer zo hard binnen. We gaan nog werken aan het 'opruimen van nare beelden en angsten rondom het ongeval' met behulp van EMDR en we gaan mijn concentratie en geheugen trainen met onder andere Cogmed. Ondertussen ben ik aan het oefenen met het regelmatig opladen van de batterij door mini-breaks te pakken. Nog een hele toer voor mij, want ik wil graag door, door, door. Maar de breaks helpen mij goed om me weer op te laden en ik merk dat ik niet meer 'op' thuiskom, er weer meer kan zijn voor de kinderen en minder vroeg naar bed moet. Daarmee krijg ik een doorkijkje hoe de 2.0 versie van mijzelf er uit zou kunnen zien. Van die momenten leer ik dat ik weer een stap zet in de goede richting. Ik ben op de goede weg.
Even een update: Inmiddels ben ik weer 8 maanden verder. Na een serie pittige EMDR sessies waarbij ook geluiden van auto-ongelukken werden afgespeeld kon ik eindelijk rustig terugkijken op het nare ongeluk. Ook zorgen die ik had over toekomstige ongelukken of ongelukken van familie kwamen hiermee tot rust. De auditieve training bracht veel rust in mijn hoofd, al blijf ik benieuwd hoe het zal gaan als we straks weer, na de lockdown, met veel mensen op kantoor zijn. Om cognitief sterker te worden hebben we uiteindelijk niet voor Cogmed, maar voor de ‘Leren Redeneren”-training (S.M.A.R.T.) gekozen. Ook deze heeft voor meer energie, meer ruimte in hoofd gezorgd. Terugkijkend denk ik het erg helpend was dat Berrie goed heeft uitgelegd hoe de verschillende problemen (vermoeidheid, cognitief, prikkelverwerking, angsten) met elkaar samenhingen en met een hoopgevend plan kwam. Die aanpak maakte dat ik weer een beetje durfde te hopen dat er meer te halen viel dan alleen maar leren leven met de klachten. Er was nog een tijdelijke terugval toen de tweede lockdown kwam en het thuis erg onrustig en behelpen was, maar ik heb dit goed kunnen oppakken. Door de voorafgaande positieve ervaringen raakte ik niet in paniek, maar wist ik dat ik wel weer zou herstellen. Uiteindelijk ben ik nu weer volledig aan het werk, geniet van mijn gezin en familie. Ik besef dat de weg die ik heb afgelegd en het effect dat de begeleiding die ik heb gekregen voor anderen anders kan uitpakken, maar voor mijzelf kan ik zeggen dat ik erg blij met wat ik bereikt heb. Julie Thewissen, 36 jaar

Mijn fascinatie voor het Post Commotioneel Syndroom

Op deze pagina tref je info aan over mijn werkwijze bij de aanpak van klachten die ontstaan na een Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), in het bijzonder het Post Commotioneel Syndroom (PCS). Maar laat ik eerst iets zeggen over waar mijn fascinatie voor PCS vandaan komt.

In mijn leven heb ik een aantal keren mogen meemaken hoe het is om niet meer de beschikking te hebben over een brein dat doet wat jij wilt dat het doet. Dit was na een periode van overbelasting en na een val in de winter.

  • gedachten vormden niet meer een lijn, maar waren een soort losse rondvliegende woordjes
  • ik was moe na 2 minuten lezen
  • ik kon niet meer achter een beeldscherm werken
  • ik was snel overprikkeld (in gesprekken, in de winkel, thuis met de kinderen)
  • ik kreeg koud zweet op de rug in het verkeer
  • ik wilde me terug knokken, maar liep telkens tegen muren op.

Al met al was het een bijzondere ervaring voor mij als psycholoog en neurowetenschapper. Al zoekende ben ik toen op het spoor gekomen van behandelingen als Acceptance & Commitment Therapy, EMDR, Heart Rate Variability Training en Cognitieve Trainingen. Gelukkig kan ik zeggen dat ik deze periode achter me kan laten en daaruit veel waardevolle lessen heb kunnen meenemen.

Ik hoop dat jij ook je weg uit jouw nare periode zult gaan vinden, ik wil je er graag bij helpen.

 


Mijn aanpak bij PCS

In de kennismakingsfase verkennen we samen of de klachten waarmee je worstelt passen bij mijn aanbod.

Ligt het accent op de cognitieve, emotionele, stemmings- of stress- klachten of is er een gevoeligheid voor geluid dan starten we doorgaans met een screening van de Cognitieve Functies middels een neuropsychologisch onderzoek en/of de auditieve verwerking. Ook maken we samen de balans op waar je bent in je herstel, wat je al geprobeerd hebt en wat het effect daarvan was en wat je wensen zijn.

De behandeling maken we samen op maat en daar waar we denken dat aanvulling van een fysiotherapeut, ergotherapeut of logopedist op de plek is denk ik met je mee voor een goede doorverwijzing (in overleg met de huisarts). Ik ben verbonden met een eerstelijnsnetwerk van competente collegae op deze vlakken. We kennen elkaars werkwijze en we leren met en van elkaar middels deskundigheidsbevordering. De volgende onderdelen komen bijna altijd aan bod in de behandeling:

Een impressie van de omgeving en de kliniek van onze Spaanse partner Medifit REHA te Spanje.
Er is de mogelijkheid om gedurende enkele weken intensiever te revalideren onder de Spaanse zon. Via gerard@medifitreha.com kunt u informeren naar de mogelijkheden en de kosten

Hieronder tref je een aantal folders aan die wellicht interessant kunnen zijn.